Jak čistit zuby psovi: Komplexní průvodce
21. 07. 2023

Jak čistit zuby psovi: Komplexní průvodce

Informace

Čištění zubů je klíčovou součástí péče o zdraví vašeho psa. Nejenže pomáhá předcházet zubním problémům, jako je zubní kámen a zánět dásní, ale také může přispět k celkovému zdraví vašeho psa. Zde je podrobný návod, jak správně čistit zuby vašemu pejskovi.

Odborné čištění zubů

Pokud hledáte odbornou péči, na naší prodejně v Roztokách Simona Kuhn nabízí služby odborného čištění zubů pro psy. Simona Kuhn, vaše odbornice na péči o zuby psů, je k dispozici pro konzultace a čištění zubů. Termín si můžete domluvit přímo se Simonou na telefonním čísle: 601 087 974.

Prevence a péče o zuby

Krmivo

Kvalitní krmivo je základem pro zdravé zuby vašeho psa. Ideálně byste měli vyhnout pamlskům jako jsou piškoty a podobné sušenky. Tyto sušenky se rozdrolí a zůstávají u zubů, kde pak z jejich drobků žijou a množí se bakterie a tvoří povlak a v horším případě dojde ke kazu zubu.

Pamlsky na mechanické čištění zubů, kartáček a psí zubní pasta


Existuje mnoho různých pamlsků, které pomohou s odstraněním zubního plaku a kamene, díky tomu, že je pejsek bude žvýkat. Pamlsky naleznete na našem webu zde: Dentální pamlsky pro psy

Další důležitou součástí péče o zuby je použití psího kartáčku na zuby a zubní pasty. Kartáček na zuby může pomoci odstranit plak a bakterie, které se mohou hromadit na zubech a v dásních vašeho psa. Psí zubní pasta je speciálně formulována pro psy a je bezpečná k polykání.

Kartáčky na zuby a zubní pasty naleznete na našem webu zde:

Kartáček na zuby

Zubní kartáček na prst

Zubní pasty

Kelpa neboli mořská řasa

Kelpa, neboli mořská řasa, je klinicky ověřená pro své schopnosti odbourávat zubní plak a kámen. Je to přírodní doplněk, který může být přidán do stravy vašeho psa pro podporu zdraví zubů a dásní.

Kelpu naleznete na našem webu zde:

Denton

Alavis Plaque Free

Kelpa



 

Speciální granule pro péči o zuby
Další možností, jak podpořit zdraví zubů vašeho psa, jsou speciální granule pro péči o zuby. Například značka Canagan nabízí Granule Dental - odkaz zde, které jsou klinicky ověřené pro pomoc s odstraňováním plaku, kontrolou zubního kamene a špatným dechem u psů. Případně Canagan má i řadu pro malá plemena s PlaqueOff: Canagan s Krůtou Dental pro malá plemena
Tyto granule obsahují špičkové přísady, jako je volně běhající krůta, která je vynikajícím zdrojem bílkovin, vitaminů, fosforu a selenu, které jsou dobré pro imunitní systém. Dalšími přísadami jsou sladké brambory, které jsou vysoce stravitelným zdrojem energie s pomalým uvolňováním, bohaté na antioxidanty a skvělým zdrojem rozpustné vlákniny.
Důležitou složkou těchto granulí je ProDen PlaqueOff®, klinicky účinná složka pro kontrolu zubního kamene a přirozené odstraňování plaku. Tato řada péče o zuby u psů je schválena Veterinární radou pro ústní zdraví.
Granule také obsahují heřmánek, měsíček a brusinky. Heřmánek je považován za uklidňující a může snižovat stres, brusinky jsou bohaté na vitamín C a pomáhají podporovat zdravý močový trakt a měsíček stimuluje produkci bílých krvinek a posiluje imunitní systém. Canagan Dental – klinicky prokázáno, že snižuje plak! - více na blogu zde


Jak často byste měli čistit zuby vašeho psa

Veterináři doporučují čistit zuby vašeho psa každý den. Pokud to není možné, snažte se alespoň čistit zuby vašeho psa každé tři dny. To je proto, že trvá přibližně 72 hodin, než se plak (bílý, měkký biofilm, který se hromadí na zubech, ale lze ho snadno odstranit) ztvrdne na zubní kámen (tvrdé hnědé nebo béžové usazeniny, které nelze vyčistit kartáčkem).

Jak připravit vašeho psa na čištění zubů

Nejlepší způsob, jak připravit vašeho psa na čištění zubů, je postupně ho nechat zvykat si na to, že někdo pracuje v jeho ústní dutině. Masírujte oblast úst vašeho psa prsty každý den, aby se s tímto procesem seznámil. "Nechejte svého psa pohodlně sedět a jemně krouživými pohyby masírujte rty po dobu jedné až dvou minut a postupně se přesuňte k dásním a zubům." radí veterináři.

Profesionální péče

Pokud se navzdory vašim snahám o domácí péči objeví problémy s dásněmi nebo zuby vašeho psa, je čas obrátit se na odborníka. Veterináři doporučují, aby psi podstoupili profesionální čištění zubů alespoň jednou ročně.

Pamatujte, že čištění zubů je důležitou součástí péče o zdraví vašeho psa. Pravidelná péče o zuby může předcházet mnoha zdravotním problémům a pomoci udržet vašeho psa šťastného a zdravého po mnoho let.