Základní živiny pro psy malých plemen: Průvodce vyváženou výživou
20. 07. 2023

Základní živiny pro psy malých plemen: Průvodce vyváženou výživou


Psi malých plemen jsou sice malí, ale jejich nutriční potřeby jsou stejně významné jako u jejich větších kolegů. Správná výživa hraje zásadní roli při udržování jejich zdraví, hladiny energie a celkové pohody. Jako zodpovědní majitelé domácích mazlíčků je nezbytné porozumět specifickým požadavkům na výživu psů malých plemen, abyste jim zajistili vyváženou a výživnou stravu.

V tomto průvodci se seznámíme se základními živinami, které psi malých plemen potřebují, aby prospívali. Od bílkovin a sacharidů až po vitaminy a minerální látky - proniknout do významu jednotlivých živin a jejich úlohy při podpoře zdraví vašeho chlupatého společníka. Vydejme se na tuto cestu za odhalením tajemství vyvážené výživy psů malých plemen.


Porozumění psům malých plemen

Psi malých plemen mají jedinečné vlastnosti, které je odlišují od jejich větších kolegů. Mohou pochlubit vysokým metabolismem, což znamená, že rychleji spalují energii. Jejich malý žaludek navíc omezuje množství potravy, které mohou najednou zkonzumovat. Proto je pro splnění jejich nutričních požadavků důležité, aby jejich jídlo obsahovalo výživově hodnotné složky.


Bílkoviny: Stavební kameny zdraví psů

Bílkoviny jsou základní živinou pro všechny psy a psi malých plemen nejsou výjimkou. Jako masožravci jsou psi ve velké míře závislí na bílkovinách při stavbě a obnově tkání, udržování zdravé srsti a podpoře silného imunitního systému. Prozkoumáme nejlepší zdroje bílkovin pro malá plemena a pochopíme roli aminokyselin v jejich stravě.


Psi malých plemen potřebují vysoce kvalitní bílkoviny, které podporují jejich aktivní životní styl a udržují jejich celkové zdraví. Pro psy malých plemen jsou vhodné následující druhy bílkovin:


Živočišné bílkoviny:

a. Kuřecí maso: Kuřecí maso je libový a snadno stravitelný zdroj bílkovin. Poskytuje esenciální aminokyseliny, které podporují vývoj svalů a celkové zdraví.

b. Krůtí maso: Krůtí maso je podobně jako kuřecí výživnou a na bílkoviny bohatou variantou pro psy malých plemen.

c. Hovězí maso: Dobrým zdrojem bílkovin pro psy mohou být libové kousky hovězího masa. Je však důležité vybírat libové kusy, abyste se vyhnuli nadměrnému příjmu tuku.

d. Jehněčí maso: Jehněčí maso je novým zdrojem bílkovin, který může být vhodný pro psy s alergií na běžnější bílkoviny, jako je kuřecí nebo hovězí maso.

e. Rybí maso: Ryby, jako je losos nebo bílá ryba, poskytují vysoce kvalitní bílkoviny a jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, které podporují zdravou kůži a srst.


Vejce:

Vejce jsou pro psy vynikajícím zdrojem kompletních bílkovin. Obsahují všechny esenciální aminokyseliny nezbytné pro udržení a obnovu svalů.

Mléčné výrobky:

Zejména u psů malých plemen, kteří netrpí intolerancí laktózy, lze do stravy zařadit malé množství některých mléčných výrobků. Řecký jogurt a tvaroh jsou vhodnou volbou díky vyššímu obsahu bílkovin.


Orgánové maso:

Játra a ledviny lze občas nabídnout jako pochoutku bohatou na bílkoviny. Neměly by však tvořit hlavní zdroj bílkovin ve stravě psa.


Při výběru zdrojů bílkovin pro psa malého plemene je nezbytné zohlednit jeho individuální potřeby, chuťové preference a případné potravinové alergie nebo citlivosti. Vždy se ujistěte, že zdroje bílkovin jsou důkladně tepelně zpracovány, aby se vyloučilo případné riziko bakteriální kontaminace.


Komerční krmiva pro psy vyvinutá speciálně pro psy malých plemen navíc často obsahují směs vysoce kvalitních živočišných bílkovin, což z nich činí vhodnou a vyváženou variantu pro uspokojení jejich stravovacích potřeb. Přečtěte si více o nejlepším krmivu pro malá plemena v našem blogu zde.




Sacharidy: Životně důležitý zdroj energie

Sacharidy slouží psům malých plemen jako primární zdroj energie. Ne všechny sacharidy jsou však stejné. Probereme různé typy sacharidů, včetně komplexních a jednoduchých sacharidů, a jejich vliv na hladinu energie a celkové zdraví vašeho zvířete.


Zde jsou uvedeny některé vhodné druhy sacharidů pro psy malých plemen:


Celozrnné obiloviny: 

Celozrnné obiloviny, jako je hnědá rýže, quinoa, oves a ječmen, jsou vynikajícím zdrojem komplexních sacharidů. Tyto obiloviny poskytují trvalou energii a jsou bohaté na vlákninu, která napomáhá trávení a pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi.


Sladké brambory: 

Sladké brambory jsou pro psy výživným a snadno stravitelným zdrojem sacharidů. Jsou plné vitamínů, minerálů a vlákniny, takže jsou vynikající volbou pro psy malých plemen.


Dýně: 

Dýně je další možností zdravých sacharidů pro psy malých plemen. Má nízký obsah kalorií, je bohatá na vlákninu a může podpořit zdraví trávicího traktu.


Čočka: 

Čočka je dobrým zdrojem bílkovin a komplexních sacharidů. Obsahuje také důležité vitamíny a minerály, jako je železo a kyselina listová, takže je výživovým doplňkem stravy vašeho domácího mazlíčka.


Hrách: 

Hrách je oblíbeným zdrojem sacharidů v mnoha komerčních krmivech pro psy. Dodávají energii a jsou dobrým zdrojem vlákniny, která podporuje zdraví trávicího traktu.


Brambory: 

Bílé brambory mohou být po uvaření vhodným zdrojem sacharidů pro psy malých plemen. Je však nutné vyhnout se krmení syrovými bramborami nebo zelenými bramborami, protože mohou být pro psy toxické.


Mrkev: 

Mrkev je zelenina bohatá na živiny, která může sloužit jako zdravá sacharidová pochoutka pro psy malých plemen. Mají nízký obsah kalorií a vysoký obsah vitamínů a minerálních látek.



Je důležité si uvědomit, že ačkoli jsou sacharidy nezbytnou součástí stravy psů malých plemen, neměly by být její hlavní složkou. Většinu jejich stravy by měly tvořit bílkoviny a tuky a sacharidy by měly tvořit menší část denního příjmu kalorií. Vždy se ujistěte, že sacharidy, které vybíráte, jsou dobře tepelně zpracované a lehce stravitelné, abyste maximalizovali jejich nutriční přínos pro vašeho chlupatého přítele. Stejně jako v případě jakýchkoli změn v jídelníčku je nejlepší poradit se s veterinárním lékařem, abyste určili nejvhodnější zdroje sacharidů pro konkrétní potřeby vašeho psa malého plemene.


Tuky: základní zásobárna energie

Tuky jsou často špatně chápány, ale pro pohodu psů malých plemen mají zásadní význam. Osvětlíme vám význam esenciálních mastných kyselin, jako jsou omega-3 a omega-6, pro podporu zdravé kůže, lesklé srsti a podporu mozkových funkcí.


Vitamíny: 

Vitamíny: mikronutrienty, které mají velkou sílu

Vitamíny jsou nezbytné pro různé tělesné funkce, včetně imunitní reakce, růstu buněk a zraku. Ponoříme se do různých vitaminů, které psi malých plemen potřebují, jejich zdrojů a důsledků nedostatku nebo nadbytku vitaminů.


Minerály: 

Minerály: budování silných kostí a zubů

Minerály hrají zásadní roli při udržování silných kostí, zubů a různých fyziologických procesů. Zdůrazníme význam základních minerálů, jako je vápník, fosfor, železo a zinek, ve stravě psů malých plemen.


Hydratace: 

Klíč ke zdravému tělu

Správná hydratace je často přehlížena, ale pro pohodu vašeho domácího mazlíčka má zásadní význam. Probereme význam vody pro udržení tělesné teploty, trávení a celkového zdraví spolu s tipy, jak zajistit, aby váš pes malého plemene byl dostatečně hydratovaný.



Výživa odpovídající věku: 

Výživa štěňat, dospělých a seniorů.

Potřeby psů v oblasti výživy se s věkem mění. Poskytneme vám pokyny týkající se výživy vhodné pro věk štěňat, dospělých psů a seniorů malých plemen, abychom jim zajistili správný přísun živin v každé životní fázi.


Potravinové alergie a citlivosti

Někteří psi malých plemen mohou trpět potravními alergiemi nebo citlivostmi. Pomůžeme vám rozpoznat příznaky těchto stavů a nabídneme vám poradenství při výběru vhodné stravy pro psy se specifickými stravovacími požadavky.


Domácí vs. komerční diety

Rozhodování mezi domácí a komerční stravou může být pro majitele zvířat náročné. Zvážíme výhody a nevýhody jednotlivých možností a nabídneme tipy pro vytváření vyvážené domácí stravy a výběr kvalitních komerčních krmiv pro psy.


Závěr

Psi malých plemen jsou rozkošní společníci, kteří nám do života přinášejí radost a lásku. Jako zodpovědní majitelé domácích mazlíčků jim musíme poskytovat vyváženou a výživnou stravu, která je pro jejich zdraví a pohodu nezbytná. Pochopením specifických výživových potřeb psů malých plemen a zařazením správné kombinace bílkovin, sacharidů, tuků, vitaminů a minerálních látek do jejich stravy jim můžete zajistit šťastný a zdravý život po vašem boku.