Vše, co musíte vědět o parazitech
19. 04. 2018

Vše, co musíte vědět o parazitech


 

 

Domácí zvířata a paraziti

 

1. Představují blechy a klíšťata na mém domácím zvířeti zdravotní riziko pro naši rodinu?

Ano. Blechy a klíšťata mohou nést a buď přímo, nebo nepřímo přenášet několik potenciálních onemocnění lidí. Například rickettsióza (infekce Rickettsií) může být přenášena přímo klíšťaty. Bartonelóza (infekce s Bartonellou) se přenáší mezi kočky blechami a pak se může šířit na lidi. Také, blechy slouží jako zprostředkující hostitel pro pásomnice, které mohou infikovat jak vašeho mazlíčka, tak lidi.

 

2. Jaký druh vnitřních parazitů nebo červů může infikovat mou kočku nebo psa?

Existuje celá řada střevních červů, kteří mohou infikovat psy a kočky.  Liší se podle druhů. Obecně se jedná o škrkavky, houby, bičovité a pásomnice, které jsou velmi plodné. Ve skutečnosti může jeden červ produkovat více než 100 000 vajíček denně, které jsou pak přenášeny exkrementy a rozšiřují se dále oblastí, kterou zvíře prochází. V prostředí mohou některé z těchto vajec zůstat infekční a představují zdravotní riziko pro vašeho domácího mazlíčka a lidi po celá léta.

 

3. Jsou paraziti, kteří představují velké riziko a musí se jim můj mazlíček vyhnout?

Ano. Srdeční červy mohou být velmi vážným problémem jak pro psy, tak pro kočky, zvláště ty, které se nacházejí v oblastech zamořených komáry, protože komáři jsou vektorem a prostředníkem pro škůdce. Srdeční červy mohou zabíjet nebo vážně oslabit zvířata, která jsou s nimi nakažena. To je proto, že žijí v krvi, plících a srdcích infikovaných zvířat. Váš veterinář může provést krevní test a zjistit, zda má váš mazlíček onemocnění srdce. Celoevropský preventivní program je nejúčinnější pomůckou.

 

4. Pokud má můj pes nebo kočka intestinální červy, jak mohou tito paraziti infikovat lidi?

Kruhový červy jsou nejčastějším intestinálním parazitem zvířat a nejpravděpodobněji se přenášejí na člověka. Lidé mohou náhodou požírat infekční vejce, která prošla přes výkaly zvířat a odešla do prostředí. Vejce se pak mohou objevit v lidském intestinálním traktu a nezralí červi mohou cestovat do různých tkání v těle, včetně očí a mozku, což může způsobit vážné infekce.

V případě otázek se obraťte na svého veterináře.

 

5. Snižování  rizika pro vaši rodinu

Můžete snížit riziko parazitické infekce v rodině tím, že eliminujete parazity z domácích zvířat; omezení přístupu ke kontaminovaným plochám, jako jsou pískoviště, procházky  v oblastech s vysokou frekvencí  divoké zvěře a hlavně cvičení dobré osobní hygieny.

Pravidelná likvidace výkalů může pomoci odstranit potenciálně infekční vejce červů předtím, než se dostanou do prostředí a jsou požitky zvířaty nebo lidmi.

 

 

 

 

6. Cesta ke zlepšení

Nejdůležitějším pravidlem je zabránit dotyku živočišného odpadu (moči nebo stolice). Patří sem předměty kontaminované odpadními produkty. Například umyjte si ruce po vyčištění znečištěného koberce (včetně čištění pod nehty) nebo sbírání stolice.

Nenechávejte malé děti hrát si v nekrytých pískovištích, které by mohly být použity jako toaleta divokými sousedními kočkami.

Dalším důležitým tipem je zabránit ústnímu kontaktu se svým mazlíčkem. Nesdílejte jídlo nebo nelíbejte své domácí zvíře na ústech. Těhotné ženy a lidé s oslabeným imunitním systémem, by nikdy neměli čistit toaletu pro kočky nebo manipulovat s kočičími výkaly. Mohou být vystaveni onemocnění nazvanému toxoplasmóza, která se přenáší tímto způsobem. Toxoplasmóza může způsobit vážné vrozené vady u nenarozeného dítěte, pokud je matka nakažena během těhotenství. Každý, kdo vyčistí toaletu, by si měl důkladně umýt ruce.

Nechte svého mazlíčka odčervnit a očkovat přesně tak, jak doporučuje veterinář. To nejen udržuje vaše zvíře zdravé, snižuje riziko vzniku parazitů a chorob z vašeho domácího mazlíčka. Rovněž kontrolujte blechy a klíšťata na domácích mazlících a ve vašem domě. Blechy a klíšťata mohou z vašeho mazlíčka přejít na vás.

Nedávejte vašim mazlíčkům syrové maso.  A nenechte vaši kočku nebo psa lovit a jíst divoká zvířata. Takto dostanou kočky toxoplasmózní parazity. Udržujte své domácí mazlíčky od volně žijících zvířat nebo potulných zvířat (které mohou být neočkované nebo nemocné).

 

7. Celoroční prevence

Paraziti mohou vašeho domácího mazlíčka infikovat kdykoli v roce. Externí paraziti, jako jsou blechy a klíšťata, mohou být v určitých obdobích roku méně rozšířeni venku; v zimních měsících však často přežívají v domě, což vytváří nepřetržitý životní cyklus. Jiné domácí parazity, jako jsou červy, mohou mít vliv na vašeho domácího mazlíčka po celý rok. Proto je důležité konzultovat s vaším veterinářem a realizovat celoroční program kontroly parazitů.

 

8. Co můžu dělat?

Odpovědné řízení parazitních zvířat může snížit rizika spojená s přenosem parazitických chorob z domácích zvířat na lidi. Podle několika jednoduchých pokynů mohou majitelé domácích zvířat lépe chránit své domácí mazlíčky a jejich rodinu.

 

9. Doporučení pro kontrolu parazitů u koček

Použití celoročního divalentního diabetu a širokospektrálních léků proti parazitům, stejně jako vhodných produktů proti blechám a / nebo klíšťatům, je základem účinného programu kontroly parazitů pro vaši kočku.

Kromě toho mohou být následující kroky součástí aktivního programu, který pomáhá udržovat vaši kočku zdravou a bez parazitů:

 

 

Produkty, které doporučujeme:

 

Antiparazitalni šampony: Antiparazitalni sampony

Antiparazitika do exteriéru: Na venkovní užití

Obojky: Obojky sergant's, killtix, scalibor, foresto atd..