Sní zvířata? O tom, že kočky a psi sní, toho víme hodně!
24. 03. 2022

Sní zvířata? O tom, že kočky a psi sní, toho víme hodně!


     Když na konci dne zavřeme oči, usínáme a zdají se nám sny. A co kočky a psi? Sní i naši domácí mazlíčci? Víme, co víme!

     Když na konci dne zavřeme oči, usínáme a zdají se nám sny. A co kočky a psi? Sní i naši domácí mazlíčci? Víme, co víme!

      Připadá nám to téměř jako magie. Po dlouhém dni se nám zavřou oči a my usneme. Vidíme obrazy. Někdy jsou tyto obrazy zábavné nebo příjemné, jindy mohou být velmi stresující a v případě noční můry dokonce děsivé. Procházíte různými fázemi spánku, včetně hlubokého, lehkého a REM. Je známo, že sny jsou pro nás způsobem, jak zpracovat naše dny. Předpokládá se, že sny nám pomáhají zpracovat naše emocionální vzpomínky.

     I když snění psů není zcela objasněno, mnozí vědci se domnívají, že se jim zdá o věcech, které dobře znají. Zdá se jim například o tom, že jsou se svými majiteli nebo že si s nimi hrají. Sní také o lovu drobné kořisti a pasení jiných zvířat. To vše je součástí jejich instinktivního procesu chovu a je velmi časté, že se psovi zdá o činnosti, kterou vykonával v bdělém životě. Přestože o tom, proč se psům zdají sny, se stále mnoho neví, je důležité si uvědomit, že sny psa jsou ovlivněny věcmi, se kterými přichází do každodenního styku.

     Odpověď na tuto otázku spočívá v tom, co se děje v mozku během spánku REM. Ve fázi REM je dočasně deaktivována svalová paralyzující část ponsu, což psovi umožňuje přehrát si svůj sen. V tomto stavu si psi s větší pravděpodobností vybavují informace než dříve. To znamená, že sen je projevem hlubšího procesu v mozku. A tento proces může hrát roli i v tom, jak se psi učí a pamatují si.

     Mnoho zvířat může snít. I když nám to nemusí být schopna sdělit, je možné je studovat. Zda zvíře sní, je možné zjistit studiem aktivity jeho mozku během spánku. Není známo, zda všechna zvířata sní nebo zda to u lidí funguje stejným způsobem. Výzkum v této oblasti stále probíhá. Nevíme však, zda mohou stejný sen prožívat i zvířata. Možná se vašemu domácímu mazlíčkovi zdá o nekonečném množství chutného jídla.

Lidé potřebují v průměru osm hodin spánku každou noc. Psi a kočky se také potřebují vyspat. Psi spí v průměru dvanáct hodin denně, zatímco kočky v průměru čtrnáct hodin. To se může lišit v závislosti na věku. Štěňata, koťata, psí senioři a kočičí senioři spí mnohem více, někdy až 18 hodin denně. Nemají tolik spánku jako my. Místo toho se uloží ke spánku několikrát za den. Je důležité, aby vaše zvíře mělo dostatek spánku. Nerušte svého mazlíčka, když spí. Ujistěte se, že má vaše kočka nebo pes pohodlné a klidné místo ke spánku.