Psí výživa: Ingredience pod lupou
27. 10. 2017

Psí výživa: Ingredience pod lupou


Stejně jako u lidí tak u psů  a koček vědci bádají a neustále zlepšují své příručky o vhodné stravě pro vašeho mazlíčka. Nemůže být nic jednodušího než si pozorně přečíst složení a tím svému mazlíčkovi přidat dva až šest let života navíc. Také se dozvíte čemu se opravdu vyhnout, protože některé potraviny mohou mít velmi špatné následky. Zdánlivě zdravé ovoce v některých případech může být velmi nebezpečné a to nemluvě o čokoládě, uzeninách atd.

Stejně jako u lidí tak u psů  a koček vědci bádají a neustále zlepšují své příručky o vhodné stravě pro vašeho mazlíčka. Nemůže být nic jednodušího než si pozorně přečíst složení a tím svému mazlíčkovi přidat dva až šest let života navíc. Také se dozvíte čemu se opravdu vyhnout, protože některé potraviny mohou mít velmi špatné následky. Zdánlivě zdravé ovoce v některých případech může být velmi nebezpečné a to nemluvě o čokoládě, uzeninách atd.

 

 

Kolik a jak často má pejsek jíst

 

Pokud by psi vládli světu, tak neustále, restaurace pro pejsky by byly otevřeny non-stop. Všichni psi mají rádi jídlo, další jídlo a taky trošku jídla. Je lákavé prokázat lásku extra porcí, nebo tím, že mazlíčkovy dáme přístup ke krmivu celý den. Ne nedarmo se říká „láska prochází žaludkem“.  Překrmování ovšem nedělá žádnou dobrotu. (Psi s nadváhou trpí stejně jako lidé s nadváhou).  Neexistuje přešná odpověď kolik gramů má pejsek sníst. Záleží to na mnoha faktorech. Velikost pejska (Jorkšír nesní tolik co doga), věk a aktivita. Důležitým ukazetelem je jak se pan Štěkáhodně cití a jestli má dobrou figuru. Každé krmivo většinou má krmný návod, kde se dozvíte kolik přibližně máte pejskovi dávat. Také je to dobrý ukazatel ceny krmiva (poměr cena/krmná dávka) – kvalitnější krmiva často potřebují mnohem menší dávky a proto jsou na tom cenově podobně jako méně kvalitní. Jak často krmit svého psího přítele? Nejlépe jednou denně a to po procházce večer. Důležité je také krmit ve stejný čas, aby si pejsek navykl, že bude mít krmivo v tuhle dobu. Bude se pak cítit lépe a mnohem spokojeněji. U menších psů je lepší krmit i dvakrát denně kvuli menšímu žaludku. U štěnať je to jiné. Počátkem čtvrtého týdne je postupně naučte na granule. Štěňata se krmí častěji – ze začátku až 5-6 denně.

 

 

Kosti

 

Každý známe dětské pohádky, kde se objevuje pejsek typicky s kostí. Přesto nejsou všechny kosti dobré pro pejska. Všichni víme, že lehce roštípnutelné kuřecí kosti jsou nebezpečné pro psy. Málokdo však ví, že nesprávně upravené hovězí anebo vepřové kosti mohou být také nebezpečné. Bezpečné kosti se musí speciálně upravovat tak, aby byly tvrdé a v podstatě neroztříštitelné.

 

 

Granule vs vlhké krmivo (konzervy, paštiky, kapsičky)

 

Granule uspokojují chuť žvýkat a jsou vhodné na odstraňování zubního kamene. Kvalitní granule zajištují kvalitní výživu díky různým bylinám o kterých si povíme dále. Někteří psi mají ovšem citlivé dásně anebo jim chybí zuby. V takovém případě je vlhké krmivo správná cesta. Obecně granule bývají levnější a jednoduší na uskladnění. Vlhká krmiva mají často méně kalorií. Čím tedy krmit? Krmte tím, co dělá nejlépe vašemu mazlíčkovi, ale vždy se ujistěte, že krmíte výživově vyváženým krmivem té nejvyšší kvality, kterou si můžete dovolit.

 

 

Granule

 

Granulí je opravdu mnoho a různých kvalit. Každá značka tvrdí, že tvoří kompletní výživu pro psy a proto je důležité znát jednotlivé složky a přečíst si je. Čim více informací tim lépe. Některá krmiva obsahují orgány, živočišné proteiny a moučky. To nemusí být nutně katastrofa, pokud je jasně deklarovaný původ. V přírodě kočky ani psi nepohrdnou orgány, které jsou bohaté na další živiny. Mnohem důležitějším ukazetelem je původ masa, což je právě problém u mouček, orgánů (meat-by products) a živočišných proteinů.  Měli bysme se tedy hlavně ptát jak bylo zvíře krmeno a jak žilo. Bohužel u většiny krmiv se této informace nedopátráme. Další důležitou součástí krmiv jsou sacharidy. Je velmi důležité se dívat, co je zdroj sacharidů v krmivu (obiloviny, brambory, rýže, sladké brambory...atd)

 

 

Jak číst složení krmiva:

 

 

Vlastní granule/barf

 

Vlastní granule anebo barf jsou skvělou cestou jak vědět, co přesně váš čtyřnohý kamarád jí. Je také dobré, že můžete vytvořit krmivo specificky na míru podle gusta a potřeb.  (Rex má alergii na gluten? Použijte rýži nebo brambor). Recepty můžete najít všude na internetu. Ovšem zabírá to mnoho času a musíte hodně studovat výživové potřeby specifické pro psy, není to jednoduché. Přikláním se k názoru, že opravdu kvalitní granule jsou lepší cestou.

 

 

Čerstvé maso

 

Všichni se schodneme, že nedotčené čerstvé maso by bylo úžasným zdrojem kvalitního proteinu pro pejsky. Ale , opravdu velká ale je nemožnost sehnat masa takové kvality. Salmonela je velký strašák, především v kuřecím mase (kde kosti mohou taky nadělat neplechu) a všechna čerstvá masa nesou riziko mikrobů anebo parazitů. Nejde pouze o vašeho mazlíčka, při zpracování masa se dostáváte do ohrožení i vy. Přesto je mnoho lidí, kteří krmí čerstvým masem bez vidných potíží, vždy se soustřeďte na kvalitu masa.Pokud se rozhodnete pro tuto cestu ujistěte se, že ingredience jsou opravdu čerstvé, dávejte pozor na kosti a pozorujte svého pejska, jestli má vše, co potřebuje.

 

 

Vejce

 

Sušené vejce je vysoce kvalitní zdroj bílkovin. Vejce mají nejvyšší stravitelnost všech ze proteinových zdrojů. Jsou zdrojem řady vitaminů a minerálů. Velmi dobře působí na srst. A co syrová vejce? Polovina tvrdí, že ne kvuli salmonele a nedostatku biotinu kvůli látce v bílku, druhá polovina tvrdí, že ano (a dávají vajíčka i se skořápkou), protože salmonela je velmi vzácná u psů a žloutky obsahují dostatek biotinu na překonání jakéhokoliv nedostatku. Rozhodnutí je na Vás, vajíčka můžete kdykoliv uvařit.

 

 

Ryby

 

Ryba je unikátní zdroj proteinů a může být v některých případech zachráncem života pro psy s alergií na maso. V žádném případě nedoporučujeme dávat rybu čerstvou. Sympatizanti raw stravy někdy doporučují celou čerstvou rybu, ale v takové rybě je hodně parazitů, kteří mohou být extrémně nebezpeční (především v lososovi) a které vaření zničí. Také si uvědomte, že všechny benefity z rybího masa jsou upnuty na malé kostičky a kterákoli může udělat neplechu v psí tlamě anebo trávicím traktu.

Sleď, losos, pstruh a bílá ryba jsou koncentrovaným zdrojem bílkovin bohatých na živiny. Ryby jsou dobrým zdrojem selenu, omega 3 a vitaminu D.

 

 

Obiloviny

 

Obiloviny jsou součástí mnoha krmiv. Především rýže je vhodná pro psy s alergiemi na obiloviny. Obiloviny jako takové jsou často spojovány s alergiemi. resp. alergii na gluten, který obsahují. Symptomy takové alergie je škrábání a zanícené uši (to poznáte tak, že psi podivně třesou hlavou. I pokud nemá váš pes alergii tak obiloviny se vyznačují nižší stravitelností a nejsou tedy tolik vhodné. Krmiva, která obsahují brambory/rýži/vločky jsou pro takové pejsky mnohem lepší.

V dnešní době se mnozí výrobci také zaměřují na grain-free krmiva, která obiloviny naprosto ignorují a nahrazují je vhodnějším zdrojem sacharidů.

 

 

Grain-free

 

Psi a kočky jsou vysoce přizpůsobení na trávení a konzumaci masa. Stejně jako všichni masožravci je pro ně obtížnější trávit obiloviny.  Nemají v slinách enzym nazvaný amyláza, který pomáhá rozkládat tyto škrobové sacharidy.

Obiloviny, jako je kukuřice, pšenice a ječmen jsou spojeny s alergiemi psů, se symptomy od rozrušeného žaludku až po svědivou srst. Dokonce i když váš mazlíček nemá žádné alergie, jsou tyto obiloviny výrazně méně stravitelné a mají omezenou výživovou hodnotu, přesto jsou přítomny ve většině krmiva pro zvířata.

 

 

Mléčné výrobky a zmrzlina

 

Psy jsou obecně intolerantní na laktozu, a přesto z nějaké důvodu mají rádi mléčné výrobky. Zmražený yogurt nebo zmrzlina semtam nemusí ublížit, ale může způsobit problémy s trávením Pokud máte i tak nutkání pejskovi mléčný výrobek dát tak se musíte ujistit, že neobsahuje ingredience, které jsou nebezpečné pro pejsky: čokoláda, káva, oříšky a hrozinky.

 

 

Jablka

 

Snad všechny látky, která obsahují jablka dělají zázraky. Jezte jablka ! Vašemu mazlíčkovy je dopřejte také. Jablko obsahuje vlákinu , vitamíny A a C, omega -3 a -6, antioxidanty (flavonoidy a polyphenoly – obojí pomáhá na cévy) dohromady to funguje skvěle. Vyhněte se ovšem semínkům. Semínka obsahují formu kyanidu a ten je pro pejsky a kočky velmi toxický. Také to nepřežeňte s počtem jablek. Mohlo by to vést k průjmu anebo tloustnutí, kvuli vysokému obsahu cukru.

 

 

Oříšky

 

Nikdy nedávejte psům vlašské ořechy nebo makadamové ořechy! Oba jsou extrémně jedovaté pro štěňata (toxin v macadamových oříškách může vést k třesu a  paralýze). Kešu a arašídy jsou lepší, ale ořechy obecně mají vysoký obsah kalorií a fosforu (což může vést ke vzniku kamení v močovém měchýři u psů) a jsou často slané. A nic z toho není dobré pro Amie. Příležitostně arašídy nebo kešu jsou v pořádku, ale opravdu jen jako zvláštní lahůdku.

 

 

Dýně

 

Je velmi dobré jídlo pro psy. Pomáhá s trávením, jak s průjem, tak se zácpou, konzervovaná dýně (nikoliv surová, nikoli sladká s plno kořením) je nabitá vlákninou a betakarotenem, které tělo přeměňuje na vitamin A. Nedávejte ji moc - příliš mnoho vitamínu A je pro psy vysoce toxické - pár čajových lžiček denně pro malé štěňata nebo pár polévkových lžic pro velké kluky je udrží na správné cestě.

 

 

Rychlá rada

 

Koření a alkohol funguje jako odpuzovač. Pokud váš pejsek často kouše dráty tak jim udělejte ochranu pomocí směsi alkoholu a pálivého koření. Pejsek o ně pak ztratí zájem.

 

 

Doplňky stravy

 

Hodně se debatuje, jestli jsou doplňky stravy potřeba anebo ne. Evidence ovšem hovoří jasně, pokud má váš mazlíček vyvážené krmivo, energii a je fit s vysokou pravděpodobností žádné doplňky nepotřebuje.  Pokud máte pocit, že nemá dostatek živin z krmiva, tak si zkontrolujte co krmivo obsahuje a jak se pes cítí. Pamatujte si, že minerály byste nikdy neměli dávat štěňatům pokud to nepředepíše veterinář. Vápník, který je dobrý pro nás na kosti má opačnou vlastnost na kosti pejsků především u štěňat. Mnoho zinku  může být toxické pro štěně , vitamín A ve velkém množství může poníčit krevní tepny a mnoho vitamínu D může vést k svalové atrofiji. Také se vyhněte doplňkům pokud má váš pes předepsané léky a doplněk jste nekonzultovali s veterinářem. Mnoho psů krmených doma vyráběnou stravou potřebuje doplňky stravy.

 

 

Pamlsky

 

Kdo je hodnej pejsek? Každej a všichni mají rádi pamlsky. Stejně jako my, i psi z nich získávají často nějaké kalorie navíc.

Často si ani neuvědomujeme, kolik pochoutek náš mazlíček děnně sní. Pochoutky a odměny by měly tvořit pouze 10% denního příjmu kalorií.. Vybírejte si takové pochoutky, které mají přidanou hodnotu , ať už výživnou nebo dentální. Snažte se, aby pejsek snědl nutričně vyvážené krmivo dřív, než se stihne zasytit jen pochoutkama.

 

 

Vegetariánská dieta

 

Dokonce i ti nejvíce oddaní vegetariání a veganí musí přiznat, že psi jsou všežravci, kteří získávají základní živiny, nejen protein, z masa. Existují způsoby, jak nahradit maso v dietě. Např: z masa psi získávají esenciální amino kyseliny, pes vegetarián je bude muset získat z jiných zdrojů jako třeba vejce. Pro vegany je tu čočka, luštěniny a hnědá rýže. Je to ovšem správné?

 

 

Yucca

 

Přírodní úkaz pro psí svět. Když je kořen yucca nebo extrakt z yuccy přidán do krmiva pomáhá pomáhá uklidnit jemné klouby a díky svým podstatným protizánětlivým účinkům zmírňuje bolesti spojené s dysplazií kyčle a artritidou. také usnadňuje zažívací potíže a může uklidnit svědění kůže způsobené alergiemi

 

 

Slávka zelená novozélandská

 

Slávka obsahuje živiny, které pomáhají při udržování zdraví a mobility kloubů. Také má blahodárné protizánětlivé účinky. Neměla by chybět v žádném opravdu kvalitním krmení.

 

 

Lososový olej

 

Skvělým zdrojem omega-3 mastných kyselin, konkrétně EPA a DHA, které zlepšují kognitivní vývoj (funkce mozku), zlepší vývoj zraku a sníženou zánětlivost. Lososový olej je lépe tráven než jiné zdroje omega-3, jako je například lněné semínko.

 

 

Sladká brambora – batata

 

Vysoce stravitelný, nový sacharidový zdroj, který je skvělou alternativou k obilovinám a zrnům.

Sladký brambor je uhlohydrát s pomalým uvolňováním, který se postupně absorbuje, aby udržoval konstantní hladinu cukru a pomohl zmírnit hlad. Tato úžasná kořenová zelenina má nízký glykemický index (nízký GI), což znamená, že uvolňuje energii pomalu a uspokojí hlad po delší dobu, což je ideální pro aktivního psa.

 

 

Mořská řasa

 

Je jedním z nejvýživnějších mořských zelenin, je bohatá na minerály a stopové prvky a má pozitivní vliv na zdraví a pohodu vašich psů. Konkrétně jsou mořské řasy přírodním zdrojem jódu, který podporuje tyroidní žlázy, které pomáhají udržovat metabolismus.

Omega 3 dostupná z mořských řas pomáhá uklidnit podrážděnou pokožku a podporuje zdravou srst a kůži.

 

 

Čemu se opravdu vyhnout  !

Tohle není konečný list potravin, ale jsou zde uvedeny běžné potraviny pro lidi, které by pejsek neměl jíst: alcohol, kypřicí prášek, avokádo, kofein, pažitka, čokoláda, kukuřičné klasy, jahody a semena, česnek, grep, česnek, hrozny, makadamové ořechy a vlašské ořechy (viz "Nuts"), mléko a mléčné výrobky, houby, muškátový oříšek (a jiné koření), cibule, rozinky, listy rebarbory, rajčata  a kvasinkové těsto.

 

Jak krmíte svého pejska vy?