Necháváte svého psa nebo kočku samotné? Podívejte se na našich 8 tipů
23. 06. 2022

Necháváte svého psa nebo kočku samotné? Podívejte se na našich 8 tipů


Samozřejmě chcete se svým psem nebo kočkou trávit co nejvíce času, ale nemůžete být doma 24 hodin denně, 7 dní v týdnu, ale není ani reálné snažit se brát svého mazlíčka neustále s sebou. Zde je 8 tipů, jak zajistit psovi nebo kočce co největší pohodlí, kdykoli nejste nablízku.

Samozřejmě chcete se svým psem nebo kočkou trávit co nejvíce času, ale nemůžete být doma 24 hodin denně, 7 dní v týdnu, ale není ani reálné snažit se brát svého mazlíčka neustále s sebou. Zde je 8 tipů, jak zajistit psovi nebo kočce co největší pohodlí, kdykoli nejste nablízku.

1. Zajistěte, aby byl domov bezpečný

Nejdůležitější věcí, když necháváte svého psa nebo kočku chvíli samotné, je bezpečné prostředí. Ujistěte se, že se váš mazlíček nemůže nikde zamknout nebo uvíznout mezi dveřmi, okny či škvírami a že nemá přístup k ničemu jedovatému, co by mohlo skončit v jeho žaludku. Dávejte pozor na hračky s uvolněnými prvky nebo nebezpečnými dráty. 

Tip: Pozorujte chování svého psa nebo kočky, když jste doma, abyste zjistili, zda je váš domov zcela bezpečný pro psy nebo kočky.

2. Poskytněte dostatečnou výzvu

Váš pes se může v době vaší nepřítomnosti nudit. Ujistěte se, že dům vždy nabízí dostatek výzev, například hračky a v případě kočky dobré škrabadlo. To může zabránit nežádoucímu chování psů a koček. Váš mazlíček bude méně pravděpodobně používat gauč nebo jiný nábytek jako škrabadlo nebo hračku. Kromě toho se ujistěte, že váš pes nebo kočka mají dostatek prostoru, mohou se dostatečně pohybovat a mohou uvolnit svou energii. V ideálním případě má váš mazlíček přístup do několika místností. To však závisí také na vaší domácnosti a na tom, jak dlouho býváte denně pryč.

3. Zajistěte přístup k potravě a vodě

Zajistěte, aby váš pes nebo kočka měli kdykoli přístup ke své misce s vodou a krmivem. Zvláště důležitá je miska s vodou, která vašemu zvířeti umožní napít se, kdykoli pocítí žízeň. Jste na delší dobu pryč? Zajištěte někoho, kdo vašemu psovi nebo kočce poskytne čerstvé krmivo, vodu a společnost.

4. Místo na spaní

Pes nebo kočka, kteří jsou ponecháni o samotě, mají tendenci trávit většinu času spánkem. Ujistěte se, že má přístup k dostatku míst k sezení a spánku. Nejdůležitější je, aby váš mazlíček mohl dosáhnout na své oblíbené místo. Je pravděpodobné, že právě tam bude trávit většinu času a čekat na váš návrat. Pohodlné místo na spaní je důležitým prvkem správného ubytování vašeho psa a kočky.

5. Nechte svého domácího mazlíčka (kočku), aby se postaral o své potřeby v toaletě

Když volá příroda, nedá se to naplánovat. Zajistěte, aby kočky měly vždy přístup ke svému záchodku. Předejdete tak frustraci vás obou. Máte dvě kočky? Zajistěte alespoň dvě toalety, tři jsou ještě lepší.

Pokud jde o psy, nejdůležitější je, aby byli včas vyvenčeni; opouštíte dům na celý den? Přemluvte souseda, známého nebo příbuzného, aby vás zastoupil. Průměrný dospělý pes potřebuje chodit maximálně každé čtyři hodiny, ale to se liší podle věkové skupiny a podle psa. Může se váš pes volně pohybovat po dvoře? Pak je to jiný příběh. Přesto ho nenechávejte samotného příliš dlouho!

Máte štěně? Neopouštějte dům na déle než dvě hodiny, zejména zpočátku.

6. Venkovní kočka? Pořiďte si dvířka!

Máte kočku, která je zvyklá chodit ven, kdykoli se jí zachce? Ujistěte se, že jsou kočičí dvířka vždy volně přístupná, kdykoli je vaše kočka sama doma. Ušetříte tím zvířeti spoustu úzkosti. Nevýhodou je, že klapka může usnadnit přístup cizích koček dovnitř, když jste pryč. To lze vyřešit pomocí dvěří pro kočky, která jsou na čip. 

7. Vytvořte zahradu vhodnou pro psy a/nebo kočky

Zůstává váš pes nebo kočka venku, když jste pryč? Ujistěte se, že je vaše zahrada přátelská ke psům nebo kočkám. Většina domácích mazlíčků nechá jedovaté rostliny na pokoji, ale přesto se doporučuje vyhnout se všem jedovatým zahradním rostlinám. Ujistěte se také, že váš domácí mazlíček nemůže na zahradě nikde uvíznout nebo - v případě psů - utéct.

8. Když jste na delší dobu pryč, zajistěte si hlídání domácího mazlíčka.

Pokud se chystáte odjet na delší dobu nebo když jedete na dovolenou bez svého psa nebo kočky, vždy se ujistěte, že je o vaše zvíře postaráno. Požádejte známého, příbuzného, souseda nebo si zajistěte hlídání domácího mazlíčka.