S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Kliknutím na tlačítko "OK" souhlasíte s použitím preferenčních, statistických i marketingových cookies pro nás i naše partnery. Funkční cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení webem. Podrobné informace a nastavení ke cookies najdete zde.
Ok

Jak vznikají sušená masíčka Jofisnack

17.02.2020

Jak vznikají sušená masíčka Jofisnack

Základem všech pamlsků je kvalitní maso, čistota při výrobě, nejnovější technologie sušení masa a tým odborníků. Díky pečlivému a zásadovému výběru, který trval dva roky než jsme našli pravého partnera na balení a sušení masa, jsme toho dovolím si říct dosáhli.

 

Článek je rozdělen na několik sekcí. Sekce na sebe navazují a je lepší si přečíst vše pro pochopení souvislostí.   

1. Jak poznat kvalitní pamlsek? 

2. Jak jsme vybrali partnera pro výrobu Jofisnack a proč ho nevyrábíme sami v ČR  (aneb problematika nedostatku masa v ČR) 

3. Z jakého masa se Jofisnack vyrábí a proč? 

4. Jak se vlastně vyrábí sušené maso?  

5. Jaká probíhá kontrola pro zajištění nejvyšší kvality? 

6. Certifikáty  

1. Jak poznat kvalitní pamlsek? 

Při zkoumání obsahu pamlsku nemáte jako kupující až tolik informací podle kterých se rozhodnout. Jediné, co známe je složení, analýza a pak informace, které nám napíše výrobce, které mohou a nemusí být pravdivé.  

Složení by mělo obsahovat dostatek masa (pozor na vlhkost) dle druhu pamlsku (85-95% +) a co nejméně rostliných látek (pojidel)

Konzervanty jsou důležité také (zabraňují plísním atp.), ale mělo by jich být maximálně do 4%, nejde o to, že by to ublížilo vašemu mazlíčkovi, ale spíš o to, že ve větším množství už to spíše působí jako plnidlo.

Některé pamlsky také obsahují pojidlo (proč je vysvětleno níže) pojidlo by mělo být do 10% a  je velmi důležité o jaké pojidlo se jedná. Bramborové, rýžové patří mezi lepší. Kukuřičné a obilné je spíše z horší kategorie.  

Analýza je přesně daná analýza látek obsažených v dávce krmiva. V analýze jsou hrubé proteiny, hrubý tuk, hrubá vláknina, hrubý popel a vlhkost. Protein a tuk určují kolik %  je jich obsaženo v pamlsku, jsou to ukazatele, které nám pomohou zorientovat se kolik pamlsku můžeme dát denně, aby náš pes neztloustl. Případně můžeme vybírat méně tučné anebo naopak více tučné pamlsky. Hrubá vláknina nám ukazuje množství vlákniny, které je sušeném mase méně a netvoří významnou část. Popel znamená, co zbyde z krmiva po jeho spálení (minerály a další látky, které se nestrávily), laicky řečeno mluví o stravitelnosti. U dobrých pamlsků se popel pohybuje mezi 3-7%, což je velmi dobrý výsledek. Termín popel je tedy ukazatelem celkového minerálního obsahu jídla.  

Vlhkost je ukazatel, který nám řekne kolik % vody je v pamlsku. Díky tomuto ukazateli se doopravdy zjistí kolik % masa pamlsek obsahuje. Pro jednodznačnost si to ukážeme na příkladech. Také vlhkost ukazuje do jisté míry měkkost pamlsku. Čim více je vody v pamlsku tim je měkší. 

Příklad:

Pamlsek A má ve složení 100% masa a v analýze vlhkost 28% 

Pamlsek B má ve složení 95% masa a v analýze vlhkost 18% 

A má sice více masa, ale maso obsahuje výrazně více vody. B má masa méně, ale maso obsahuje mnohem méně vody. Ve výsledku se na výrobu pamlsku B použilo více masa. Proto si dávejte pozor na tento ukazatel.  

2. Jak jsme vybrali partnera pro výrobu Jofisnack a proč ho nevyrábíme sami vČR 

Výběr partnera pro výrobu byl dlouhý proces, při kterém jsme absolvovali okolo 50 setkání, stovek telefonátů a poslali tisíce emailů. Zajímal nás způsob výroby (technologie, personál, kontrola kvality), znalosti pro vytvoření optimálního složení (technologové a odborníci na výživu), zdroje surovin (masa, zelenina, ovoce) a tradice v oboru.  Jednali jsme s partnery v USA, EU, Thajsku, Mexiku a Číně.  Nakonec jsme našli našeho partnera vČíně, který se věnuje pamlskům pro mazlíčky již 22 let a zaměřuje se na kvalitu. Používá proto ty nejlepší suroviny a bio zeleninu. Nakonec jsme se stali přáteli 

Co jsme vyráběli?  

Dřívě jsme vyráběli masové a játrové sušenky, které byly opravdový hit u všech pejsků, kteří ochutnali. Používali jsme vždy nejkvalitnější suroviny, které byly dostupné (bio maso, bio vločky, bio zeleninu).   

Proč už nevyrábíme sušené pamlsky sami? 

Situace s masem v ČR je kritická, neexistuje zde v podstatě kvalitní zdroj masa, který by dokázal pokrýt naší lidskou spotřebu, natož zvířecí. Pro představu v roce 2018 se dovezlo jen drůběžího (kuřecího masa) do ČR 117146 tun převážně z Polska a vyrobeno bylo 164 261 tun (zdroj: maso.cz)  

Opravdu je polské maso lepší než čínské?  Rozhodně ne!

Může Česká republika produkovat dostatek kvalitního masa pro výrobu Jofi Snacku v Česku? Zatím ne

Může Česká republika byt cenově konkurenční ve světě a nabízet stejnou kvalitu? Zatím ne

Rozumíme tomu, že chcete kupovat české maso, ale jste si vždy jisti, že "české" maso v obchodech je vubec české?!

Cena práce je také důležitý důvod, proč jsme museli výrobu přenést jinam. Masíčka se z velké části dělají ručně. V České Republice již není mnoho lidí, kteří by byli ochotní dělat takovouto práci. Pracovní síla v Číně je výrazně levnější a velmi se to projevuje na výsledné ceně. 

 3. Zdroje masa a ostatních produktů  

Kuřecí

Kuřecí maso pochází z Číny, z velmi přísně kontrolovaných farem, každá slepice má minimálně 1-2 m2 místa ve kterém se může s ostatníma pohybovat (není tedy zavřena v jedné malé kleci, kde se nemůže ani posadit ani otočit). Více se dozvíte o všech kontrolách v další sekci. 

Kuřecí farmy v Chině jsou známé celosvětově: http://thepoultryguide.com/poultry-farming-in-china/

Jehněčí

Jehněčí maso pochází Nového Zélandu z pastvin. 

Jak vypadá jehněčí farma na Novém Zélandu: https://www.youtube.com/watch?v=rfXD7851aMU

Hovězí

Hovězí a  maso pochází z Jižní Ameriky – z důvodu větší kvality a dostupnosti masa. 

Argentinský export masa do EU: https://www.fwi.co.uk/business/growing-beef-market-threat-argentina

Vepřové

Vepřové maso pochází ze Spojených států amerických a Vietnamu– v Číně je nedostatek vepřového masa. Patří totiž mezi nejoblíbenější mezi místními obyvateli. 

Tuňák a Losos

Tuňák a Losos pochází z Japonsko-Čínských mořských farem – Jedná se o uzavřené velké okruhy na volném moři, kam je ulovený mladý tuňák a losos vysazen a dokrmen. Farmy jsou výrazně lepší způsob získání masa než lov na volném moři hned z několika důvodů. Prvním důvodem je udržitelnost přírody. Díky přesným číslům je populace těchto nádherných ryb ve volné přírodě udržitelná a farmy tak neohrožují tento druh. Dalším důvodem je kvalita masa. U volně lovených ryb na moři není nikdy možné zaručit stálou kvalitu masa narozdíl od farem, kde se díky přesným metodám a kvalitní stravě udržuje vždy stejně kvalitní maso. Nevyužívají se žádné růstové hormony ani antibiotika (zamořila by vodu a velmi by ji ničila) 

Jak vypadají mořské farmy v Japonsku: https://fishfeedmachinery.com/Case/commercial-aquaculture-in-Japan.html

Bylinky, Zelenina a Pojidla

Některá z našich masíček obsahují nejen maso, ale i zeleninu, bylinky a škrob (2-5%) a samozřejmě i na její kvalitě nám velmi záleží. Všechny bylinky, zelenina a bataty (ze kterých se škrob vyrábí) jsou bio z vlastní bio farmy.  

PROBOHA – PROČ ŠKROB?! 

Jistě víte z vlastní zkušenosti, že na tvaru pamlsku vašemu pejskovi hodně záleží. Škrob funguje jako pojidlo, protože z masa se nedají tvořit všechny tvary tak, aby udržely svůj tvar po vysušení. Škrob, který používáme je ze sladkých brambor (Batata) anebo Rýže 

 

Bio farma pro Bataty a zeleninu 

V roce 2009 náš dodavatel založil vlastní ekologickou farmu ve městě Jiaonan. Farma má rozholu 200 000. 

Farma poskytuje společnosti lahodné sladké brambory a zeleninu ke zpracování a přidávání k pamlskům. 

V roce 2010 společnost obdržela certifikát organického pěstování. (obdoba označení bio v Čr)  

Na druhé fotce můžeme vidět hlavního kontrolora kvality masa vlevo a vedoucího vývoje v pravo  

4. Výroba Jofisnack 

První krok je těžká práce, samotná výroba se provádí ručním zpracováním masa do příslušného tvaru viz. následující obrázek. Výsledný tvar masa a druh určuje také to v jakém stavu se maso použije.  

Např. na kuřecí anebo kachní Jerky se používají celá prsíčka, na proužky se také používají ovšem po částečném usušení se prso rozporcuje na malé proužky. Kostičky se dělají tak, že se maso rozmixuje, přidá se k němu pojidlo a suší se ve formách. Rybí maso, které je opravdu křehké se musí vždy spojit s pojidlem ať už v podobě jiného masa (např. kuře) anebo rostliným pojidlem (rýžová mouka, rýžový škrob, bramborový škrob, bramborový protein). My využíváme obojí kombinace.  Lososové kostičky jsou čistý losos + rostlinné pojidlo, lososové proužky v sobě mají zase trochu kuřete.  

V následujícím obrázku na pravé straně vidíte kostičky s treskou a kuřecím masem, což je chystaná novinka, jak se připravují v mixéru. Na levé straně pak vidíte výsledek testovací várky, kterou jsme již otestovali a moc se na ní těšíme až ji uvedeme na trh. 

Maso se poté dá do sušičky, kde se za stále teploty suší dokud nemá požadovanou maximální vlhkost. Jsou různé typy sušiček. Z důvodu výrobního tajemství nemůžeme mnoho prozradit, snad jen to, že se jedná o nejnovější linku, která je vertikální a maso se tak suší z obou stran úplně stejně a tím dochází k udržení výživových látek. 

5. Jak probíhá kontrola pro zajištění nejvyšší kvality?  

Kontrola kvality výrobního procesu 

1) Sanitární (hygienická) kontrola: 

  1. Řízení teploty:Po celou dobu se pracuje v chlazeném prostředí, kde vždy několik teploměrů zároveň kontroluje správnou teplotu. To samé se děje při sušení masa. Teplota je vždy přesná na 0.75 stupně celsia jak při sušení tak ve všech místnostech.
  2. Separace druhů masa – po výrobě jednoho druhu masa se celé místnosti uklidí takovým způsobem, že následující druh nemůže nést ani stopové prvky masa předchozího. Nemůže se tedy stát, že jehněčí filet by obsahoval kuřecí. Pracovně se tomu říká druhová dekontaminace.
  3. Dezinfekční kontrola pracovníků před vstupem na pracoviště

2) Prevence kontaminace cizím tělesem (kus kovu, lidský vlas atp) : 

  1. Každá sekce během zpracování (předzpracování, vyskládá, sušení, balení): zavedení dvojité směny pro kontrolu cizího tělasa. V praxi to znamená, že každý kousek masa je kontrolován dvěma lidmi, aby se nestalo, že bude kontaminován např. lidským vlasem.
  2. Detektor kovů během procesu konečného balení. Při balení se zkontroluje jestli se někde během sušení nestalo, aby se uvolnil kus kovu z linky a nespadl do masa.

3) Biologická kontrola a kontrola kvality 

Každá surovina je kontrolována na následující biologické hrozby. Nemůže se tedy stát, že by obsahovala patogeny. 

① Mikrobiologie  Počet v petriho misce, koliformní bakterie, salmonely a stafilokoka. 
             Každá várka je během výroby testována. 

② Náhodné kontroly: Náhodné kontroly během výroby a po výrobě a podle specifikace výrobků (délka, hmotnost, tvar atd.) 

Certifikace a garantovaná analýza každého výrobku 

③ Garantovaná analýza: hrubý protein, hrubý  tuk, hrubá vláknina, hrubý popel, vlhkost, PH 

6. Kterými certifikáty se můžeme pyšnit?  

HACCP  - Systém analýzy rizika a stanovení kritických kontrolních bodů (Hazard Analysis and Critical Control Points, HACCP) ve výrobě potravin je jeden ze základních nástrojů, jak účinně předcházet rizikům ohrožujícím bezpečnost potravin.

ISO 9001 - Norma se zabývá principy řízení dokumentace, lidských zdrojů, infrastruktury, zavádí procesy komunikace se zákazníky, hodnocení dodavatelů, měření výkonnosti procesů a také interní audity za účelem získání zpětné vazby

BRC - Jedná se o standard pro hodnocení dodavatelů privátních značek (standard pro společnosti, které dodávají do řetězců zboží pod značkou řetězce je velmi podobná normě IFS). Tento standard byl vytvořen, aby pomohl řetězcům splnit jejich legislativní závazky, a zajistit nejvyšší možnou úroveň ochrany spotřebitele). Je určen pro dodavatele potravin do obchodních řetězců, primárně privátních značek, používané však i pro dodavatele pod značkou výrobce. Standard je používán i v oblasti stravování a výrobě přídavných látek.


IFS - Certifikát kvality potravin

MSC - Certifikační služby SGS Marine Stewardship Council (MSC) zajistí shodu s mezinárodně uznávanými normami pokrývajícími udržitelný rybolov a sledovatelnost mořských populací (prostřednictvím certifikace spotřebitelského řetězce) pro lov volně žijících ryb.

 

Zde je náš spolupracující tým: 

Wang Zhirong  

Vzdělání: Zpracování potraviny na univerzitě Nanjing 

Dr. Fucheng Sun 

Vzdělání: Shandong zemedělská univerzita Doktor potravinové vědy a inženýrství 

Zhigang Song 

Vzdělání: Universita Shandong – Zvířecí vědy (výživa) 

Dr. Peng Li  

Vzdělání: Doktorský titul ze zemědělské univerzity Qingdao v oboru zpracování masa a kontroly kvality potravin 

XiuXiu Zhang 

Magistr zvířecích věd (výživa a chování)

Sušená masíčka Jofisnack nakoupíte jen u nás: https://www.jofikrmiva.cz/pes/susena-masa-jofisnack

Pokud máte jakékoliv dotazy rádi Vám je zodpovíme: info@jofikrmiva.cz

Jofi tým

Témata

Štítky

buldoček cestovni deka pro psa chovani s kockou deka pro psa francouzský buldoček happy pet hračky pro psi hreben pro psa jak léčit psincový kašel jak proti rozkousávání věcí jak se bránít proti rozkousávání jak učit štěně jak vybrat obojek pro psa kašel u psa komunikace zvířat kryty zachod pro kocku luxusni pelisek pro psa matrace můj pes trhá věci obojek pro psa pamlsky pejsek pejsek pejsek strašpytel pelisek pelisek pro psa pes pes kašle podlozka pro psa polstar polstar pro psa psi psí hračky psincoví kašel psy řeč těla psů rohova toaleta pro kocky rozkousaný gauč štěně štěně susenky pro psa susenky pro psa recent toaleta pro kocku ustrašený pejsek vanocni cukrovi pro psa zachod pro kocku zimní počasí zvířecí hračky agility v praze aktivni vylet se psem alchymista automaticka toaleta pro kocky coffee room cukrovi pro psa do prirody se psem do zamku se psem elektronickými obojky havlickove sady hračky pro psy jak cesat psa jak mluvit se psem jak odnaučit pejska rozkousávat věci jak vybrat hračku jak vybrat pelisek pro psa jak vzbrat pelisek pro psa Jaký druh obojku vybrat kafe se psem kam se psem kartac pro psa kavarna cekarna kavarna praha klouby kocka kolik smí pejsek pamlsků kong Kovové stahovací obojky Kožené obojky kudy z nudy kudy z nudy se psem kudy z nudy se psem luxusni ubytovani se psem matrace memory foam bed mnoho hraček mráz můj pejsek se bojí muj salek kavy na hrad se psem neoprenový obojek obojek proti klíšťatům ortopedicka matrace pamlsek pejsek pelisek pelisek pro psa pes pes pesopark pochoutky pochoutky pohovky pro psy prazska psi pekarna prohazka se psem psi psi emoce psi hotele psi hriste psi kavarna psi park psi parky psi pekarna psi penziony psi polstary psi srst psi zamek psincový kašel psy pzi hrad recept se psem na kafe se psem v cr se psem v cr se psem v praze senior susene ovoce svítící obojek ubytovani se psem udržitelnost ultrazvukové obojky venkovní boudy vylet se psem vylet se psem zachod pro kotatko zdravotni matrace pro psy zidovske pece  nylonové obojky.
ODliNDYx