Jak odnaučit pejska strachu
20. 10. 2017

Jak odnaučit pejska strachu


Známý citát "Jediné, čeho se musíme bát, je strach sám." od F. Roosevelta při inaguraci v roce 1933.

Známý citát "Jediné, čeho se musíme bát, je strach sám." od F. Roosevelta při inaguraci v roce 1933.

Strach je bezejmenný, ​​bezdůvodný  a ​neoprávněný teror,  který z něj dělá to děsivé. Když se cítíme strachy bez sebe, může to být pro nás paralyzující, což nám brání v tom, abychom s tím něco udělali. Když vidíme jiné lidi bát se, zvláště děti, naše první instinktivní reakce je uklidnit je, říct jim, že vše bude v pořádku a pokusit se, aby se přestali bát.

Související: Ustrašený pejsek

 

Pokud jde o naše psy, je tento přístup špatný.

Je to proto, že pes vztahuje vaše chování vůči tomu, co dělá v tomto okažimu. Proto také funguje pozitivní výcvik. Pokud chcete pejska naučit podávat tlapku, musíte toto chování spojit s odměnou, dokud pes instiktivně neví, že pokud vám podá tlapku, tak dostane něco dobrého.

Stejně jako pochoutka je náklonnost odměnou. Tím, že uklidníte vystrašeného psa, odměňujete to, co v tom okamžiku dělá: strach. Nemůžete psovi vysvětlit, proč by se neměl bát, nebo říkat psovi, že děsivá věc neublíží nebo brzy bude pryč - nemají kognitivní schopnosti porozumět těmto pojmům. To, co chápou, je: "Jsem vyděšený a získávám odměnu. Lidé po mě chtějí, abych to udělal. "

 

Postupem času se může stát, že se plachý pes ve spodní části hierarchie smečky změní na vyděšené zvíře, protože ho lidé neúmyslně odměňují, když je v negativním ustrašeném stavu. Psi nepotřebují lásku když se bojí. Potřebují vedení.

 

Psi mají allelomimetické chování. To znamená, že se učí napodobováním. Obvykle se tento typ učení vyskytuje pouze mezi členy stejného druhu, ale kvůli zvláštnímu vztahu mezi psem a člověkem se také učí imitováním lidí.

 

To je důvod, proč musíte zůstat klidní a přesvědčivý, když se váš pes bojí. Je to klíčem k tomu, abyste jim pomohli překonat tento strach - když uvidí, že se nenecháte hlasitým zvukem, rychlým pohybem běžce nebo jakýmkoli jiným podnětem, vystrašit tak budou také více sebevědomí. Pokud vy jako vedoucí smečky ignorujete děsivou věc, možná není až tak děsivá.

Pamatujte si, že psi mají čtyři instinktivní reakce na podněty v okolním prostředí: boj, útěk, vyhýbání se a kapitulaci. Ustrašený pes se projevuje vyhýbáním nebo útěkem. Snaží se buď zcela ignorovat nebo úplně utéct od podnětu. Nikdy nechceme, aby bojoval, což může být extrémní reakce na strach – typicky zvíře, co se cítí zahnané do kouta běsnivě útočí, i když je vystrašeno k smrti. Chceme vyvolat odevzdanost, což je ten pes, který jednoduše přijímá stimul, aniž by na něj měl silnou reakci.

 

Je to taková klidná, asertivní energie, která vede psa, aby se odevzdal, a to je správný způsob, jak se přiblížit k vášemu ustrašnému psovi – asertivní energií a činy. Nikoli slovy. Tím, že ukážete bezeslov: "Vedu to tady. Všechno je v pořádku." Mu pomůžete nejvíce.

 

Existují i způsoby, jak můžeme zvýšit strach psa, a to v momentě, když se také bojíme. Nezapomínejte, že se psi učí imitací a že vyděšený velitel smečky povede k nevyváženému a nepředvídatelnému chování psa. Pes se může úplně paralyzovat ze strachu, nebo se může stát extrémně agresivní vůči komukoli a čemukoli, co se blíží.

 

Je to proto, že když se člověk bojí, role vedoucího smečky je neobsazená a přirozená reakce psa se projeví na úkor kopírování chování vůdce smečky. Pes potřebuje vedení ve smečce. V nejhorším scénáři může stačit jeden případ při kterém pes reaguje s agresí a člověk se začne bát a tím se vytváří nekonečný kruh zpětné vazby, která jen zhoršuje situaci: Pes se podívá na někoho na procházce. Člověk se začne bát, že se incident bude opakovat.  Lidský strach z tohoto chování způsobí, že se to stane znovu. Člověk se více bojí a proces se opakuje.

 

Vystrašený pes nepotřebuje uklidnění a rozhodně nepotřebuje sdílení strachu s vámi. Pes potřebuje klidného, ​​asertivního vůdce. Nemůžeme říct našim psům, že všechno bude v pořádku slovy.   Musíme jim to jasně ukázat svými činy a energií.

Zůstaňte klidní a nebojte se.