Jak na agresivního pejska při krmení
20. 10. 2017

Jak na agresivního pejska při krmení


Když je pes agresivní, aby ochránil své krmivo, může to být vážný problém. Hrozí nejenom nebezpečí, že ostatní psi nebo lidé v domě budou pokousáni. V průběhu času to může vést k tomu, že se pes stane vlastníkem nad vším.

Když je pes agresivní, aby ochránil své krmivo, může to být vážný problém. Hrozí nejenom nebezpečí, že ostatní psi nebo lidé v domě budou pokousáni. V průběhu času to může vést k tomu, že se pes stane vlastníkem nad vším.

 

 

Co je to agrese potravin?

Agrese potravin je forma hlídání zdrojů, při níž se pes stane velmi obranářským při jídle a vyhrožuje u toho násilím. Může být zaměřena na další zvířata, lidi nebo obojí. Toto chování se může také rozšířit na pochoutky.

 

Existují tři stupně agresivity:

Mírný: pes vrčí a ukazuje své zuby.

Střední: pes se při přiblížení ohradí nebo udělá výpad.

Těžké: kousnutí.

 

I když je snadné předpokládat, že všechny případy agrese potravin jsou ukázkou dominance, nemusí to být nutně váš případ. V psí smečce po úspěšném lovu  vždy jí první alfasamec a pak ostatní psi dostanou to, co zbylo podle jejich umístění v hierarchii smečky.

 

U alfa samce je agrese ukazováním dominance, ale pro psy s nižším postavením ve smečce může být známkou úzkosti nebo strachu. Nezapomeňte, že ve volné přírodě psi nevědí, kde a kdy budou znovu jíst. Proto je velmi instinktivní, aby se pokoušeli jíst jakoukoli potravu, kdykoli ji mají  a chránit ji před všemi, co se blíží.

 

 

Jak rozpoznat agresi potravin?

Když pes jí, jeho tělo ztuhne a může držet hlavu dole. Používá řeč těla, aby  stál nad krmivem a chránil ho.

Dalšími znaky jsou, že bělmo očí vašeho psa je viditelné, jeho uši jsou drženy dozadu, jeho ocas spuštěn, nebo se mu naježí chlupy. Pes může ukázat některé z těchto znaků nebo všechny tyto znaky. Nakonec existují výše zmíněné známky závažnosti problému: vrčení, výpad nebo kousání.

 

 

Co s tím dělat?

Prvním krokem je posoudit celkové chování vašeho psa. Přivlastňuje si pouze jídlo nebo se chování rozšiřuje i na další věci, jako jsou oblíbené hračky, místa odpočinku nebo dokonce i lidé ve smečce?

Pokud se chování neomezuje na potravu, pak váš pes ochraňuje obecně zdroje, takže budete potřebovat použít níže uvedené postupy ve všech případech, kdy váš pes projeví agresi pomocí cílového objektu namísto krmiva.

 

Posuďte celkovou důvěru a chování vašeho psa. Pokud je přirozeně dominantním psem, budete se muset ujistit, že jste vůdce smečky a to klidným a asertivním způsobem. Na druhou stranu pokud je plachý nebo vystrašený, budete muset vybudovat jeho důvěru a učit ho, že jeho jídlo je v bezpečí i v přítomnosti lidí kolem.

Nakonec zjistěte, zda agrese vašeho psa je mírná, střední nebo těžká. V závažných případech je lepší konzultovat s odborníkem, dokud se pes nedostane na mírnou úroveň.

Po zjištění stavu pejska jste připraveni začít měnit jeho chování. Zde jsou některé z postupů, které je třeba použít.

 

 

Být konzistentní

Pokud je zdrojem agrese vašeho psa strach nebo úzkost, protože neví, kdy bude příští krmení, pak se ujistěte, že krmíte svého psa ve stejnou dobu každý den.

Psi mají velmi dobré vnitřní hodiny a s důsledností se rychle učí, kdy je čas vstát, čas jít na procházku nebo čas, aby se lidé vrátili domů. Doba jídla by se neměla lišit. Buďte pravidelní v krmení, abyste odstranili úzkost.

 

 

Musí pracovat pro jídlo

Než začnete připravovat jídlo pro psy, dejte jim jednoduchý povel jako sedět nebo si lehnout a zůstat, klidně i mimo místnost ve které podáváte jídlo. Trénujte je, aby zůstali i poté, co jste položili misku na zem a jakmile je miska na zemi, postavte se k ní, až když ji uvolníte a začne jíst v tom okamžiku se pak můžete vzdálit.

Vždy krmte svého psa po procházce, nikdy předtím. Tím splňuje svůj instinkt hledat jídlo a bude se cítit, jako kdyby si krmivo zasloužil. Další důvod je, že procházka po jídle může být nebezpečná, dokonce vedoucí k život ohrožujícím podmínkám, jako je nafouknutí.

 

 

Vůdci smečky jedí první

Nezapomeňte, že když se divoká smečka úspěšně vrátí z lovu, alfa samci jedí nejdřív před všemi ostatními a nemělo by se to lišit ani ve smečce člověka a psa.

Nikdy nekrmte svého psa před nebo během vašeho jídla. Lidé jedí nejprve a pak až skončí, jedí psí. To posílí vaše postavení ve smečce.

 

 

Vyhrajte misku

Agrese potravin může být velmi zhoršena, pokud se odkláníte od misky, protože to je to, co váš pes chce. Pokaždé kdy se vzdálíte v důsledku projevu agrese, pes "vyhrává". Odměna je jídlo a to jen posiluje agresi.

Samozřejmě, že nechcete být agresivní, zejména se středně těžkou až těžkou agresivitou, protože to je maximálně dobrý způsob, jak se nechat kousnout. Pes si však musí znovu uvědomovat, že vyhrává, když vám dovolí, abyste se k němu při jídle přiblížili.

 

 

Zde jsou některé z technik, které můžete použít:

Ruční krmení: začněte krmení  tím, že mu dáte jídlo ručně a použijte ruce, abyste dali potravu do misky. To zanechá na jídle a misce vaši vůni. Cílem je dostat svého psa k jídlu, zatímco ruce jsou kolem jeho obličeje a nevyvolají žádnou agresivní reakci, pokud budete držet ruce v misce nebo v její blízkosti, když se krmí.

 

Pamlsková terapie: Při krmení vhoďte oblíbené pamlsky svého psa do misky. Dozví se, že lidé, kteří se blíží k misce, jsou dobrá věc a ne hrozba. Také můžete dát do misky lahůdky, když se k ní blížíte a on nejí. To posiluje spojení v mysli vašeho psa, že lidé blízko misky jsou pro něj dobří.

 

 

Výměna: Když váš pes jí své pravidelné jídlo, oslovte jej s něčím chutnějším, jako je maso nebo speciální lahůdky. Cílem je přimět vašeho psa, aby přestal jíst své jídlo a vzal si od vás pamlsek. Toto učí vašeho psa několik věcí. Jednou z nich je, že nikdo mu neukradne jídlo, pokud se od něj otočí. Druhým je to, že odvrácení jeho pozornosti od jídla, když jsou lidé kolem vede k odměně.

 

 

Co se děje?

Při rehabilitaci potravinového agresivního psa se dějí dvě věci. Jednou z nich je, že váš pes už nebude nachýlný, takže už nebude ochraňovat své jídlo, když se k němu někdo přiblíží. Druhým je, že jste přeorientovali kondici svého psa tím, že ho vyučujete, aby si spojili lidi, kteří se k němu blíží s dobrou energií.

Existuje mnoho dalších technik, které můžete použít ke snížení agrese potravin nebo k zabránění tomu, aby se na prvním místě vůbec vytvořila. Klíčem, jako vždy, je být klidný, asertivní a konzistentní. Dát jasná pravidla.

Termín "agrese potravin" může být zavádějící, protože lidé ji mohou snadno interpretovat jako dominanci a opravdu je lepší o ni přemýšlet jako o ochraně zdrojů. Jako lidé potřebujeme určit naše místo jako vůdce smečky a učit naše psy, že není důvod chránit jídlo před námi.

 

 

Vytvořili jste krmící rituál pro svého psa? Napište nám do diskuse