Běžné zdravotní problémy u psů a koček
30. 04. 2022

Běžné zdravotní problémy u psů a koček


Existuje mnoho faktorů, které mohou pomoci udržet vašeho psa zdravého. Aby byl váš pes zdravý a spokojený, potřebuje dostatek pohybu. Dalším důležitým aspektem je pestrá a zdravá strava. Případné problémy svého psa můžete řešit také tím, že ho vezmete na každoroční prohlídku k veterináři.Mezi obecné, běžné zdravotní problémy psů patří např:

Existuje mnoho faktorů, které mohou pomoci udržet vašeho psa zdravého. Aby byl váš pes zdravý a spokojený, potřebuje dostatek pohybu. Dalším důležitým aspektem je pestrá a zdravá strava. Případné problémy svého psa můžete řešit také tím, že ho vezmete na každoroční prohlídku k veterináři.Mezi obecné, běžné zdravotní problémy psů patří např:

Otevřená rána, která je způsobena nadměrným kousáním nebo olizováním svědícího místa. Horké skvrny se sice nejčastěji vyskytují na hlavě a břiše, ale mohou se objevit i jinde. Hotspoty jsou červené skvrny, které mohou krvácet a hřát. Aby se zabránilo infekci, je důležité hotspot okamžitě ošetřit. O radu ohledně léčby požádejte svého veterinárního lékaře. Udržujte místo v čistotě vlažnou vodou, odstraňte z hotspotu veškerou srst a zajistěte, aby na něj zvíře nemohlo dosáhnout. K léčbě hotspotů je skvělý pomocníkem hypermangan rozpuštěný ve vodě a nanesený na ránu. Případně se dá použít alavis hemagel, které můžete koupit u nás a jeho účinky jsou velmi rychlé. Alavis hemagel - speciální gel na rány a zranění

Může se jednat o dysplazii kyčelních kloubů (dysplazii loktů), luxaci patelárních kloubů a dysplazii loktů. Plynulému pohybu brání problémy s klouby. Nejčastější je dysplazie kyčelního kloubu. Možnosti léčby zahrnují léčbu bolesti a chirurgický zákrok. V případě potřeby může být nutná výměna kloubu. Tyto operace mohou být velmi invazivní a nákladné.

I když není časté, může být přetočení žaludku (nebo torze žaludku) nebezpečné, pokud není včas léčeno. Torze žaludku může vést ke smrti a je velmi bolestivé. Příčinou je otočení žaludku psa kolem své osy. Zablokuje se vstup a výstup žaludku a zúží se krevní cévy. Torze žaludku se pozná podle neklidu, zvracení, kňučení a otoků. Je důležité dostat psa co nejdříve k veterináři.

Každý majitel kočky si přeje, aby byl jeho mazlíček zdravý. Zásadní roli v udržení zdraví vaší kočky můžete sehrát tím, že jí poskytnete pestrou stravu, dobrou péči o zuby, dostatek pohybu a pravidelné prohlídky u veterinárního lékaře. U koček se může vyskytnout celá řada zdravotních problémů, včetně:

Kameny v močovém ústrojí jsou u koček častým problémem. Může dojít ke vzniku malých nebo velkých krystalů v moči vaší kočky. Tyto příznaky mohou napodobovat infekci močového měchýře. Všimnete si, že vaše kočka močí často a může se u ní objevit krvavá moč. K detekci potíží s močovím ústrojím pomůže speciální stelivo, které se zbarví, pokud má kočka problém. K omezení tvorby písku a kamenů v močovém měchýři lze použít speciální dietu. Drť z močového měchýře nebo kameny mohou ucpat močové cesty. Pokud vaše kočka není schopna močit, měla by být okamžitě odvezena k veterináři. Prevencí je také časté pití, k tomu mohou pomoci fontány na pití, které udržují vodu čerstvou a navíc voda teče a pro kočky je tak příjemnější jí pít. V přírodě kočky nerady pijí stojatou vodu. 

Venkovní kočky se mohou dostat do sporu s jinými kočkami. Někdy to může přerůst ve rvačku. Kočky se mohou navzájem škrábat a kousat, což může způsobit zranění. Tyto rány mohou být infikovány bakteriemi ze zubů nebo drápů koček. Infekce se může rozšířit do dalších částí těla a z rány se může stát absces. Jedná se o stav, kdy se pod kůží hromadí hnis. Kůže může být zarudlá, oteklá a teplá. Léčbu konzultujte s veterinárním lékařem. Rány po boji byste měli kočce okamžitě vyčistit. Pokud je to možné, zastřihněte srst kolem rány.

Psy mohou postihnout všechny druhy parazitů, včetně klíšťat, blech a červů. Někteří parazité mohou způsobit nepříjemné pocity už jen svou přítomností. Blechy mohou způsobovat silné svědění a alergické reakce. Paraziti mohou být také hostiteli jiných parazitů, kteří mohou následně nakazit vašeho psa. Existuje mnoho způsobů, jak proti parazitům bojovat. Pravidelně kontrolujte svého psa, zda nemá klíšťata, a používejte (preventivně!) prostředky proti blechám (obojky, kapky)

Některá onemocnění mohou být vysoce nakažlivá a mohou pro vašeho psa představovat nebezpečí. Parvo, psinka a Weilova choroba jsou velmi závažná a potenciálně smrtelná onemocnění psů. Těmto nemocem lze předejít tím, že necháte svého psa očkovat. Existuje mnoho faktorů, které ovlivňují délku trvání vakcíny. Dospělí psi budou potřebovat více základních očkování než štěňata a doba trvání vakcíny také ovlivní, jak často je třeba je očkovat. Titr je test, který měří hladinu protilátek v krvi proti určitému onemocnění. Máte možnost očkování opakovat po uplynutí stanovené doby nebo nechat psa očkovat druhou dávkou. Vakcínu lze opakovat, pokud je hodnota titru nízká.

Kočky očkujeme proti několika nemocem, abychom předešli infekci. Základními vakcínami jsou kočičí chřipka a kočičí panleukopenie. Mezi vakcíny pro kočky patří kočičí infekční peritonitida, kočičí leukémie (leukóza), kočičí panleukémie (leukóza) a chlamydióza.

Kočky žijící uvnitř jsou k infekci náchylnější než kočky žijící venku. Určité nemoci si však jako majitel můžete do domácnosti přinést i vy. Je důležité zajistit základní očkování vaší kočky. Očkování proti kočičí chřipce je nutné provádět jednou ročně a očkování proti kočičí panleukopenii by mělo být prováděno každé tři roky. Můžete také požádat svého veterináře, aby zkontroloval titr vaší kočky a určil, zda vyžaduje další kolo očkování.

Stejně jako u lidí se i u zvířat začíná s přibývajícím věkem zhoršovat jejich zdravotní stav. Častým problémem starších psů je artróza. Dochází k ní, když se klouby starších psů opotřebovávají a ztěžují jim pohyb. Přestože ji nelze zvrátit, můžete včasnou léčbou zpomalit její postup a zmírnit bolest. Starší psi vyžadují jinou péči než mladí psi. Na blogu "Péče o psího seniora" se dozvíte, jak zpříjemnit vašemu psímu seniorovi poslední etapy života.

S přibývajícím věkem se u vaší kočky mohou objevit stařecké potíže. Ačkoli se mohou zdát neškodné a jsou relativně nezávažné, starší kočky mohou být náchylnější k dalším zdravotním problémům. U koček se může vyskytnout artróza. Tu lze rozpoznat podle toho, že se kočka zpomalí nebo nedosáhne na těžko přístupná místa. Ačkoli artrózu nelze zvrátit, lze ji zvládnout a snížit opotřebení. Se zvládnutím situace vám může pomoci váš veterinář.

Dalším častým problémem starších koček je selhání ledvin. Poznáte ji podle nadměrného pití nebo močení. Můžete si také všimnout zvracení a snížené chuti k jídlu. Existuje mnoho příčin selhání ledvin. Pro nejlepší radu a léčbu je dobré poradit se s veterinářem. Mezi možné zdravotní problémy starších koček patří cukrovka, hyperaktivní štítná žláza a zubní problémy.