10 tipů pro výběr správného krmiva pro štěňata malých plemen
23. 08. 2023

10 tipů pro výběr správného krmiva pro štěňata malých plemen


Štěňata malých plemen vyžadují speciální péči a výživu, která jim pomůže růst a vyvíjet se zdravě. Správná strava má významný vliv na jejich celkový vývoj a zdraví. Zde je několik tipů, které by vám mohly pomoci při výběru vhodného krmiva pro vaše štěně malého plemene

  • 1. Věková kategorie a potřeby:
    Zohledněte věk svého štěněte. Mláďata mají odlišné výživové potřeby než dospělí psi. Vybírejte krmivo, které je specificky navrženo pro štěňata malých plemen, aby obsahovalo potřebné živiny pro správný růst kostí, svalů a orgánů.
    2. Velikost granulí a textura:
    Malá plemena mají často menší tlamky a jemnější čelisti. Zvolte krmivo s menšími kousky nebo s měkkou texturou, aby bylo snadné pro štěně je polykat a strávit.
    3. Výživa bohatá na bílkoviny:
    Bílkoviny jsou klíčové pro růst svalové hmoty a obecný vývoj štěněte. Hledejte krmiva s vyšším obsahem kvalitních bílkovin, například z drůbežího masa nebo ryb.

    4. Zdravé tuky:
    Zvolte krmivo s vyváženým podílem zdravých tuků, které podporují správný vývoj mozku a kůže. Omega-3 mastné kyseliny jsou zvláště prospěšné.
    5. Obsah živin a vitamínů:
    Výživa štěněte musí obsahovat klíčové živiny a vitamíny, jako je vápník, fosfor, vitamíny A, D a E, které jsou důležité pro správný růst kostí, zubů a celkový vývoj.
    6. Zamezení přejídání:
    Malá plemena mají tendenci k nadváze, proto je důležité dbát na správnou dávkování krmiva a vyhýbat se nadměrnému krmení. Sledujte pokyny na obalu krmiva a pravidelně vážte svého štěněte.
    7. Kvalita surovin:
    Vyhýbejte se krmivům s přebytečnými plnidly, umělými barvivy a konzervanty. Vyhledejte krmivo s kvalitními a přirozenými surovinami.

    V Jofi věříme v poskytování kvalitních krmiv, která podporují zdravý život a celkový vývoj psů. Granule Canagan jsou jedním z našich doporučených výrobků pro malá plemena a to z několika důvodů:
    Vysoce kvalitní suroviny: Granule Canagan jsou vyrobeny z vysoce kvalitních a přírodních surovin. Obsahují prvotřídní maso, jako je drůbež, ryba či jehněčí, což zajišťuje zdroj kvalitních bílkovin pro zdravý růst a svalovou hmotu.
    Bezobilná receptura: Granule Canagan jsou bezobilné, což je pro malá plemena často výhodou. Bezobilná strava může minimalizovat riziko alergií a potravinových intolerancí, které jsou u některých malých plemen častější.
    Přirozená výživa: Canagan se snaží napodobit přirozenou stravu psů, což znamená, že krmivo obsahuje i přirozené složky jako ovoce, zeleninu a bylinky, které mohou podpořit celkové zdraví a imunitní systém vašeho psa.
    Vhodné pro citlivé trávení: Malá plemena mohou mít náchylnost k citlivému trávení. Granule Canagan jsou formulovány tak, aby byly lehce stravitelné a šetrné k žaludku.
    Výživa pro zdravou kůži a srst: Obsahují esenciální mastné kyseliny, jako jsou omega-3 a omega-6, které podporují zdravou kůži, lesklou srst a celkově zlepšují vzhled psa.
    Ochrana kloubů: Pro malá plemena je důležitá podpora zdravých kloubů, zejména pokud mají sklony k problémům s klouby. Některé receptury granulí Canagan mohou obsahovat složky, které podporují klouby a pohybový aparát.
    Vitaminová a minerální vyváženost: Granule Canagan jsou navrženy tak, aby zahrnovaly všechny důležité živiny, vitamíny a minerály, které malá plemena potřebují pro správný vývoj a životní energii.
    Chcete se dozvědět více o tom, jaké granule jsou vhodné pro vašeho psa a jak krmit psa malých plemen? Přečtěte si náš velký článek zde
    8. Konkrétní potřeby plemene:
    Každé plemeno může mít specifické potřeby. Pokud je to možné, poraďte se s veterinářem nebo odborníkem na výživu, aby vám pomohl vybrat optimální krmivo pro vaše štěně.
    9. Postupné zavádění nového krmiva:
    Postupné zavádění nového krmiva je důležitý proces, který pomáhá minimalizovat stres a potenciální trávicí problémy u psa při přechodu z jednoho druhu krmiva na druhý. Zde je postup, jak to udělat správně:
    Připravte si nové a staré krmivo: Začněte s tím, že budete mít po ruce jak nové, tak i staré krmivo. Tím zabezpečíte hladký přechod bez náhlých změn ve stravovacím režimu.
    První dny: Ve svých prvních dnech přechodu smíchejte ve své psovi každodenní dávku starého krmiva s malým množstvím nového krmiva. Poměr by měl být zpočátku převážně ve prospěch starého krmiva. Například můžete začít s poměrem 75% starého krmiva a 25% nového krmiva.

    • Postupné zvyšování nového krmiva: Každý několik dní postupně zvyšujte podíl nového krmiva a snižujte podíl starého krmiva. Například po několika dnech můžete přejít na poměr 50% starého krmiva a 50% nového krmiva.

    • Sledování reakcí: Během tohoto procesu pozorně sledujte reakce vašeho psa. Pokud si všimnete jakýchkoli trávicích problémů, jako jsou průjmy nebo zvracení, zpomalte tempo změn a přejděte zpět na nižší podíl nového krmiva.

    • Stabilizace: Pokračujte v postupném zvyšování nového krmiva a snižování starého, dokud se nakonec celá strava nestabilizuje na novém krmivu. Tento proces by měl trvat několik týdnů, až dosáhnete plného přechodu na novou stravu.

  • Pamatujte, že rychlý přechod na nové krmivo může způsobit zažívací nepohodlí, jako jsou průjmy nebo zvracení. Postupné zavádění nového krmiva je klíčové, aby si trávicí systém psa mohl postupně zvyknout na novou stravu.
    V případě jakýchkoli závažných problémů nebo pokud si nejste jisti, co dělat, je vždy dobré konzultovat s veterinářem. Veterinář vám může poskytnout rady a doporučení specificky pro vašeho psa a jeho zdravotní potřeby.

  • 10 .Sledování reakcí:
    Pečlivě sledujte reakce svého štěněte na nové krmivo. Pokud pozorujete nepříznivé reakce, jako jsou zažívací problémy nebo alergie, poraďte se s veterinářem.

Pamatujte, že každé štěně je jedinečné a může vyžadovat individuální přístup k výběru krmiva. Získání rady od veterináře je vždy dobrým krokem, abyste zajistili, že vaše štěně dostává správnou výživu podle svých potřeb.