Psincový kašel u psa
22. 03. 2020

 Psincový kašel u psa


Co je psincový kašel?

Co je psincový kašel?

Stejně jako může být nachlazení způsobeno mnoha různými viry, může mít psincový kašel několik příčin. Jedním z nejčastějších viníků je bakterie zvaná Bordetella bronchiseptica m. Většina psů infikovaných Bordetella je infikována virem současně. Mezi tyto viry, o nichž je známo, že jsou psi náchylnější k nakažení Bordetellovou infekcí, patří psí adenovirus, psí koronavirus, psí herpes, parainfluenza a psí reovirus.

Jak psincový kašel chytí psi?

Psi "chytí" psincový kašel, když vdechují bakterie nebo virové částice do svých dýchacích cest. Dýchací trakt je obvykle potažen povlakem hlenu, který zachycuje infekční částice, ale existuje řada faktorů, které mohou tuto ochranu oslabit a způsobit, že psi jsou náchylní k infekci dýchacích cest, což má za následek zánět hrtanu a průdušnice.

Tyto faktory zahrnují:

Symptomy Psincového kašle

Klasickým příznakem psincového kašle je přetrvávající, silný kašel. Často to zní jako husí troubení.

Někteří psi s psincovým kašlem mohou vykazovat další příznaky nemoci, jako je kýchání, rýma nebo výtok z očí.

Pokud má váš pes psincový kašel, pravděpodobně neztratí chuť k jídlu nebo nemá sníženou hladinu energie.

Léčba a prevence psincového kašle

Psincový kašel je nakažlivý. Pokud si myslíte, že váš pes může mít tento stav, měli byste ho držet dál od ostatních zvířat. Psa udržujte v teple a ve větrané místnosti.

Psincový kašel je často virového původu, proto nezbývá, než ho „vypotit“.

Přestože se většina případů psincového kašle vyléčí bez složitější léčby. Léky mohou v průběhu infekce urychlit zotavení nebo minimalizovat příznaky. Patří sem antibiotika, která cílí na bakterie Bordetella a léky proti kašli.

Jak rychle se pes vyléčí?

Většina psů s psincovým kašlem se zcela zotaví během tří týdnů, u starších psů nebo u psů s jinými zdravotními problémi to však může trvat až šest týdnů.

Mám navštívit veterináře?

Vzhledem k tomu, že závažná a pokračující infekce kašle u psů může vést k pneumonii tak v případech, kdy se váš pes nezlepší v očekávaném čase – 3 týdny. Je nutná návšteva veterináře.  Také je vhodné jít k veterináří pokud má váš pes problémy se srdcem anebo dýcháním.

Pokud má váš pes kdykoli příznaky rychlého dýchání, nechuti anebo apatie, okamžitě kontaktujte svého veterináře, protože by to mohly být příznaky vážnějších stavů.