Jak si psi výbírají hračky?
05. 10. 2017

Jak si psi výbírají hračky?


Je těžké přesně zjistit, které hračky udělají vašemu psovi radost. Výzkumníci z University of Bristol rozluštili vzorec dokonalé hračky pro psy.

Je těžké přesně zjistit, které hračky udělají vašemu psovi radost. Výzkumníci z University of Bristol rozluštili vzorec dokonalé hračky pro psy.

Studie, která vyšla v časopisu o chování zvířat Animal Cognition, odahule důvody, proč se některé hračky stanou oblíbenci vašeho mazlíčka zatímco jiné sbírají prach v krabici. Odpověď nalezneme v navycích nejblížších psích předků – vlcích.Vycházeli jsme z toho, že psi vnímají hračky stejně jako vlci vnímají kořist. Preferují hračky které buďto chutnají jako jídlo anebo mohou být roztrhány na kusy, ovšem roztrhané hračky by mohly způsobit zdravotní potíže, pokud by pes omylem spolkl nějakou část.

Výzkumníci dávali psům po sobě hračky ve 30 vteřinových intervalech nebo dokud pes neztratil o hračku zájem. Tým použil široký výběr hraček v různých barvách, vůních a materiálech a zaručili, že každá následujicí hračka byla výrazně odlišná od předešlé

Většina hraček vzbudila intenzivní dočasný zájem kvůli psímu instinktu zkoumat nové a neznámé předměty. Ovšem jakmile hračku prozkoumají, ztrácí zájem. Nejlepší věc, co můžete udělat pro znovu vzbuzení zájmu, je zapojit se do hry. Pro zvíře silně spojené s člověkem jako je pes, jsou hračky doopravdy zajímavé, když jsou součástí hry s člověkem. Pouze pár hraček si udrží zájem psa po dělší době pokud není přítomný člověk, který by ke hře vybízel. Takové hračky musí náhodně odskakovat, odměnovat pochoutkami a být nepředvídatelné. Vzbudí tak ve vašem psovi instinkty lovce. 

Psi jsou tak skvělými společníky, protože nikdy neztrácí touhu hrát si ani jako dospělí. Mnoho ostatních zvířat se zapojí do hry jen když jsou mladí, ale pes ne.