5 důvodů, proč každé dítě potřebuje psa
28. 04. 2018

5 důvodů, proč každé dítě potřebuje psa


Psi jsou společníci jak mužů, tak žen. Jsou cennými členy rodiny. Jsou věrní a v mnoha případech přinášejí mnoho radosti, která soupeří s většinou ostatních šťastných okamžiků v životě.

Psi jsou společníci jak mužů, tak žen. Jsou cennými členy rodiny. Jsou věrní a v mnoha případech přinášejí mnoho radosti, která soupeří s většinou ostatních šťastných okamžiků v životě.

 

Pokud jde o sbližování psů a děťí, někteří rodiče jsou skeptičtí.

Co když můj pes ublíží mému dítěti? Budu schopen pečovat o dítě i o psa?

Obavy jsou na místě, ale velmi významné pozitivní aspekty výchovy dítěte se psem v domě převažují.

 

Existuje mnoho rodičů, kteří učí odpovědnosti děti v mladém věku. Je běžné, aby děti vyčistili svůj pokoj, vynesli odpad a vykonávali další práce kolem domu.

Ale žádný lepší způsob, jak naučit zodpovědnost děti, než aby se starali o další živou bytost, neexistuje.

Je to určitě náročnější. Jaké jsou některé úkoly, které můžete přiřadit vašemu dítěti, pokud jde o péči o vašeho psa?

Krmení psa podle stanoveného plánu a hlídání misky s vodou, když je prázdná.

Brát psa pravidelně na procházky, čištění po psovi - všechny tyto úkoly vyžadují disciplínu pro dítě a pokud mohou tyto úkoly zvládnout, udělali velký krok k zodpovědnosti.

Věřte tomu nebo ne existuje mnoho dospělých, kteří dosud tuto úroveň odpovědnosti zcela nezvládli!

 

Socializace vašeho syna a dcery neznamená pouze interakci s jinými lidskými bytostmi. Psi mohou také hrát důležitou roli.

Toto spojení mezi psy a socializací dětí je zvláště jasné u dětí s autismem. Studie ukázaly, že děti s domácími zvířaty vykazují větší společenský vývoj než ty, kteří je nemají. Dává to také smysl - v mladším věku, kdy se sociální dovednosti dítěte stále rozvíjejí, jsou děti často mnohem citlivější.

Pes je dokonalým přátelským společníkem, který neposuzuje a chce jen být milován. Tento typ vztahu může napomoci posílení dobrého společenského chování a přenášení vztahů s ostatními dětmi a dospělými.

 

Po mnoho let se zvyšuje dětská obezita (přispívající k srdečním onemocněním). Nejjednodušší řešení je vždy přecházení ke zdravější stravě a více cvičení.

Podle americké asociace srdce může mít vlastnictví psa vliv na prevenci onemocnění srdce. Důvodem je jasné: Ti, kteří vlastní psy, mají tendenci trávit více času venku chůzi a běháním.

Děti rádi chodí a hrají si s psy, takže přirozeně je vlastnictví psa skvělým způsobem, jak podpořit cvičení.

 

Poznatky o dětech, které vyrůstají se psy a jejich vlivu na onemocnění, jsou skutečně ohromující:

Jedna studie zjistila, že kojenci, kteří žili ve stejném domě se psem během prvního roku života, měli asi o třetinu větší pravděpodobnost, že budou v tomto prvním roce zdravější, ve srovnání s dětmi, které neměli doma domácí zvíře.

Jedna třetina? To je důležité.

Kojenci a malé děti s domácími psy mají navíc o 44% nižší pravděpodobnost výskytu infekce ucha a 29% méně pravděpodobně potřebují antibiotika ve srovnání s těmi, kteří nemají psa.

Důvody k pořízení psa pro vaše dítě jsou jednoznačné.

 

Vyrůstat jako přátelský a respektovaný dospělý zahrnuje učení, jak cítit empatii a vyjadřovat soucit.

Existuje hodně, co může rodič dělat, aby učil empatii a soucitu (a většina z toho zahrnuje jednoduše vedení příkladem), ale děti se ve skutečnosti mohou mnohé učit také od psů.

 

Článek z Webvet.com poukazuje na několik různých výzkumných poznatků, které podporují toto tvrzení: Výzkumníci v Polsku zkoumali vliv domácího psa na společenský vývoj 530 dětí ve věku od 4 do 8 let.

Ty děti se psem měly vyšší skóre v prosociálním chování a soběstačnosti než ti bez psů.

 

Studie v Německu zjistila, že děti ve věku 6-17 let s diagnózou anorexie, bulimie, úzkostné poruchy a autismu měli lepší výsledky s terapeutickým psem než bez.

 

Studie provedená v Austrálii dospěla k závěru, že preventivní snaha podporovaná zvířaty je optimálním prostředkem pro podporu výchovy a empatie.

Psi a děti často tvoří vazbu, která se posiluje - děti dělají psy šťastné a zase psi mohou dělat děti šťastné. A když se jeden bojí nebo je smutný, druhý může pomoci. Tento vztah je základem empatie a soucitu.